Maar over stortyelling gesproken... 

Waarom verhalen gevaarlijker kunnen zijn dan je denkt

De Amerikaanse verkiezingen zijn op hun hoogtepunt. Een gouden tijd voor storytellers, want elke dag is er wel iets nieuws te melden. Een van de verhalenvertellers is Chimamanda Adichie, die je misschien kent van haar recent geschreven fictieve verhaal over Melanie Trump, of deze dankbetuiging aan Michelle Obama (beide voor The New York Times).

Maar de Ted Talk die Adichie in 2009 hield is in het licht van een bepaalde presidentskandidaat misschien wel veel relevanter. Aan de hand van 'the single story of Africa' en 'the single story of Mexico' legt ze uit hoe makkelijk onze gedachtes en overtuigingen te beïnvloeden zijn door verhalen. En hoe snel een eenzijdig verhaal leidt tot de vorming van stereotypes, en een incompleet beeld van de wereld om je heen. Niet omdat eenzijdige verhalen per definitie niet kloppen, maar omdat ze incompleet zijn.

Een mooi pleidooi om de kracht van verhalen niet te onderschatten. En nooit genoegen te nemen met één verhaal, maar altijd nieuwsgierig te blijven naar nieuwe inzichten en ideeën.
 

 
 

“We turn what we see into a story, but the real world isn’t like this”

“De suggestie van een verhaal is vaak al genoeg”