Maar over stortyelling gesproken... 

Giraffe, baardman, hartje, pretzel, borstvoedende vrouw

Vorige maand bracht de Unicode Consortium een shortlist uit met de 51 potentieel nieuwe emoji's. Hierop staan onder andere een emoji voor sokken, een T-rex, borstvoeding geven, een giraffenhoofd, broccoli en een persoon met een hoofddoek. Halverwege 2017 weten we welke emoji's de eindstreep hebben gehaald.

Voorbeelden van de shortlist voor 2017.

Voorbeelden van de shortlist voor 2017.

Emoji's zijn onderdeel van de Unicode: de universele 'taal' waarmee besturingssystemen met elkaar communiceren. Je zou emoji's dus kunnen zien als de symbolen van een universele lingo. Een nieuw type alphabet dat de hele wereld begrijpt. Niet vreemd dus dat het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA) dit jaar 176 emoji's kocht, de eerste ooit gemaakt (door Japanners uiteraard). Volgens het museum zijn deze emoji's net zo waardevol als de Egyptische hiëroglyfen of de tekens van de Maya's.

Shigetaka Kurita, NTT DOCOMO. 1998–99.

Shigetaka Kurita, NTT DOCOMO. 1998–99.

Uit studies blijkt dat met name jongeren emoji's steeds vaker gebruiken. Soms zelfs vaker dan 'gewone' woorden. Daarbij blijkt wel elk land zijn eigen favorieten te hebben. Zo houden ze in Frankrijk nogal van hartjes, maar sturen ze Hawaï liever palmbomen naar elkaar. En Brazilianen zijn juist weer dol op katten en manen. Overigens is de blije smiley nog steeds de meest gebruikte emoji van allemaal.

Niet iedereen ziet de emoji's als een taal. Sommige experts vinden iets pas een taal als het ook een bepaalde grammatica heeft. Anderen gaan nog verder, en vinden dat we als mensheid een stap terug doen door steeds meer te communiceren via emoji's. Want net als de hiërogliefen zijn emoji's puur pictoraal met weinig diepgang of flexibiliteit.

Toch kun je met emoji's prima korte verhalen vertellen. Zo zou de titel van deze post het begint van een liefdesepos kunnen zijn, over een hipsterman die tijdens een bezoekje aan de dierentuin verliefd werd op een vrouw die borstvoeding zat te geven terwijl ze een pretzel at.

Ook in deze Ted worden emoticons ingezet voor poëzie, door artiest Rives.

 
 

“De scherpe randjes maken een verhaal interessant”

Speel niet om te winnen. Maar om in het spel te blijven