Maar over stortyelling gesproken... 

Wat je maakt versus wat je goed vindt

In een tijd waarin waarin tuiniers, bijenhouders en zeepmakers zich storytellers noemen, moet radiofenomeen Ira Glass er juist niet aan denken. De beroemde host en producer van de Amerikaanse radioshow The American Life zegt in een een interview met Dumbo Feather: "Don't call me a fucking storyteller. [...] It sounds like I’m some guy, sitting on a log with a banjo and some hay sticking out between my teeth. [...] I’m a reporter. I’m a journalist. We’re doing true stories." 

“Don’t call me a fucking storyteller”

Toch is het niet gek als je Ira Glass een storyteller vindt. Met zijn radioshow vertelt hij al meer dan 17 jaar bijzondere verhalen van gewone Amerikanen. En voor Public Radio International maakte hij een vierdelige serie over de bouwstenen van storytelling. 

 

Video door Daniel Bax/Frohlocke

 

Een bekende passage uit die YouTube-serie is gevangen in bovenstaande korte film. Hierin vertelt Glass over 'the gap', de afstand die je als beginnende maker of artiest kan ervaren tussen dat wat je creëert, en dat wat je goed vindt. Anders gezegd: de eerste jaren is je smaak beter dan je vaardigheden, wat ervoor kan zorgen dat je aan zichzelf begint te twijfelen. Of je zelfs een fraudeur voelt ('ziet echt niemand dat ik maar wat doe?').

Volgens Glass is dat niet nodig. In plaats van teleurgesteld te raken in wat je kan, moet je je goede smaak gebruiken als kompas. En blijven doorgaan met schrijven, filmen, fotograferen, vertellen. Net zolang tot het gat is gedicht en je werk net zo goed is als je ambities.

Best een goed verhaal voor iemand die zich weigert een storyteller te noemen. 


Wat maakt een verhaal tot een goed verhaal? Welke elementen zijn nodig? En wat is de rol van de verteller? In de rubriek goed verhaal, lekker kort komen verschillende voorbeelden voorbij van verhalen die op een of andere manier raken, prikkelen of blijven hangen.


“Say who you are. In your life and in your work”

Waarom je brein is gemaakt voor verhalen