Maar over stortyelling gesproken... 

Waarom ook jij een autobiograaf bent

We zijn allemaal verhalenmakers. Of beter: autobiografen. Elke dag schrijven we in gedachten aan het verhaal over onszelf. Over wie we zijn, en waar we naartoe gaan. Over de mensen die we ontmoeten en de situaties waarin we belanden. Over wat we goed doen, maar vooral ook wat niet. En daarin kunnen we best hard zijn.

“The good storyteller recognises that the central character of a story isn’t always responsible for every calamity or triumph”

In dit filmpje van The School of Life laat volksfilosoof Alain de Botton zien dat gevoelens van hoop en wanhoop niet zozeer voortkomen uit werkelijke feiten, maar uit wat je jezelf vertelt over die feiten. We moeten leren ons levensverhaal op de juiste manier aan onszelf te presenteren, en daarbij is vriendelijk zijn eigenlijk de grootste uitdaging.

 

Wat maakt een verhaal tot een goed verhaal? Welke elementen zijn nodig? En wat is de rol van de verteller? In de rubriek goed verhaal, lekker kort komen verschillende voorbeelden voorbij van verhalen die op een of andere manier raken, prikkelen of blijven hangen. 


 

“Veel verhalenvertellers nemen zichzelf te serieus”

“Ik wil vermaken, maar ook taboes doorbreken”